Unokázós csalások – figyeljünk az idősekre!

Időskorú hozzátartozóinknak sajnos már nem csak az egészségi állapotuk miatt aggódhatunk. Sokan elszeparáltan élnek, nem tudjuk őket a nap minden percében megvédeni. Bár a rendőrség számos ilyen bűnbandát felszámolt már, még mindig népszerűek az „unokázós csalások”. Cikkünkben sorra vesszük a gyanús jeleket, és adunk pár tippet, hogyan lehet elkerülni, hogy áldozatul essenek szeretteink, vagy mi magunk. 

A telefonos csalás

Ebben az esetben az elkövetők a délutáni, vagy az esti órákban telefonon felhívják az idős személyt, és közeli hozzátartozónak adják ki magukat. Valamilyen okra hivatkozva (pl. tartozás, vagy baleset) pénzt, vagy pénzzé tehető értéket, ékszert kérnek. Melyik nagyszülő ne segítene azonnal a bajba jutott unokáján, rokonán? Az „álrokon” ezt kihasználva oda küldi egy „barátját” és megkéri a nagyszülőt, hogy neki adja át a pénzt, és értékeket. Sajnos ezzel a módszerrel rengeteg idős embert megkárosítottak az elmúlt években, és alkalmanként többszázezer forintot tettek zsebre bűnbandák.

Ezekben a csalástípusokban van néhány közös vonás:

  • Kifejezetten idős emberekre vadásznak
  • Telefonon keresik őket
  • Az áldozatokat bizonyos szempontok alapján előre kiválasztják
  • Pénzt, ékszert, értéket szeretnének megszerezni
  • Fiatalabb családtagnak adják ki magukat, különösen veszélyes, vagy problémás helyzetben
  • A „forgatókönyv” szinte mindig ugyanaz

Már online utalást is kérhetnek!

Az utóbbi években egyre több idős embernek elektronikus formában érkezik a nyugdíja, vagy bankban tartják a pénzüket. Ez természetesen a bűnbandáknak is hamar szemet szúrt, és legújabban már utalásra is kérik az áldozatokat, általában külföldi bankszámlaszámra. Ha ezt nem tudja megoldani, taxit küldenek érte, aki elviszi egy bankfiókba, vagy egyszerűen elkérik a bankkártyája adatait.

Mit tehetünk idős hozzátartozóinkért?

Rendszeresen tartsuk a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagyon messze élünk, kérjünk meg valakit, hogy figyeljen szüleinkre, rokonainkra személyesen is! Tájékoztassuk őket ezekről a csalásokról, ne lehessen őket megtéveszteni. Tudatosítsuk bennük, hogy ne álljanak szóba jószándékúnak tűnő idegenekkel. Figyelmeztessük őket, hogy ne vegyék fel az ismeretlen számról érkező hívást, és ne áruljanak el privát információkat a csalóknak (pl. unoka nevét).

8 tanács a rendőrségtől

A rendőrség is fokozott figyelmet szentel az unokázós csalásoknak, ezért folyamatosan tájékoztatják ezekről a lakosságot, és tanácsokkal igyekeznek ellátni az időseket. Cikkünkben szó szerint idézünk a www.police.hu oldalról:

 -Ha ilyen telefonhívást kap, járjon utána, hogy valóban baj van-e:
Tegye le a telefont, majd hívja fel a hozzátartozóját, akire hivatkoztak!

- Soha ne felejtse el: hivatalos személy soha nem kér pénzt!
Se rendőr, se mentő, se tűzoltó.

- Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, ha bizonytalan, hogy tényleg hozzátartozója hívja-e!
„Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”

- Legyen gyanús, ha pénzátutalásra kérik, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában közbenjárnak!

- Bankkártyaadataikat semmilyen körülmények között ne adják meg idegeneknek!

- Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljenek magánügyeikről, mert az idegenek visszaélhetnek az információkkal!

- Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!

- Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

Vigyázzunk szeretteinkre, gondoskodjunk nyugalmukról, és biztonságunkról! Amennyiben rokonai mellé szakszerű idősgondozót keres, nézze meg a Home Helpers regisztrált munkavállalóit.