Baba elsősegély – mi a teendő fulladás esetén?

Csecsemő- és kisgyermekkorban nem ritka jelenség a légúti akadály. Ez lehet akár étel félrenyelése, vagy valamilyen apró tárgy lenyelése. Az első, de talán a legnehezebb szabály, hogy nem szabad kétségbeesni, és bepánikolni!

Tünetek fulladás esetén

Az apróságok még sokszor nem képesek nekünk elmondani, hogy mi történt, ezért nekünk kell gyorsan cselekedni, ha az alábbi tüneteket észleljük:

 • köhög, 
 • nehezen kap levegőt,
 • nem tud hangot kiadni,
 • sípoló hangot ad légvételkor,
 • fuldoklik,
 • hangos, ziháló, szapora a légzése,
 • nehezített, halk a beszéde,
 • arca kékes, szürkéslila lehet,
 • torkához kap,
 • arca eltorzul,
 • eszméletét veszti.

Baba elsősegély fulladás esetén csecsemőknél

Ahogy már írtuk, az első lépés, hogy meg kell nyugodni, és össze kell szedni gondolatainkat. Szólítsd meg a gyermeket, rázd meg kíméletesen. A csecsemők nem produkálnak egyértelmű jeleket, de ellenőrizni tudod a reakcióképességét hangos megszólítással, vagy bőringer vizsgálatával (csipkedés, talp paskolása).

Amennyiben fennáll a gyanú, hogy légúti akadály van a gyermek torkában, kiálts segítségért, lehet, hogy szükséged lesz rá!

Ha a gyerkőc már idősebb, és érti az utasítást, bíztasd köhögésre! Fektesd a gyermeket a tenyeredre hasával lefelé, és gyakorolj ütést a lapockái közé! Amennyiben nem tud köhögni, és egyértelműen elzáródtak a légutak, a hátára fektetve gyakorolj többször lökést a mellkasára. A légút felszabadulása után azonnal fejezd be a lökést!

Sikertelen beavatkozás esetén AZONNAL hívj mentőt: 112!

Baba elsősegély fulladás esetén kisgyermekeknél

A teendők megegyeznek a csecsemőknél leírtaknál, de nagyobb gyermekeknél a megfelelő technika kiválasztása már a gyermek testméretétől is függ! Az alapján kell választani, hogy melyik a legkönnyebben kivitelezhető!

Kisebbeknél a hanyatt fektetés, és a mellkasi lökés alkalmazható.

Kissé nagyobbaknál támaszd meg alkarodat a combodon és fektesd rá a csecsemőt hason, fejével enyhén lefelé. Ha a testsúly, testméret lehetővé teszi, úgy fektesd a kezedre, hogy tenyerednek alsó része a gyermek szegycsontja alatt, a has felső részénél legyen, ezáltal eleve hasűri nyomás alakul ki. Mérj 5 határozott, de nem túl erős ütést a lapockák közé.

Amennyiben ez a pozíció bizonytalannak tűnik a nagy súly miatt, fektesd a gyermeket alkarodra, fejjel enyhén lefelé és mérj ütést a lapockák közé.

További megoldás lehet, hogy a segélynyújtó leül, és a gyermeket a combjára fekteti. Ebben az esetben a gyermek szegycsont alatti hasterülete lehetőleg a combodon legyen, így azzal enyhe hasűri nyomást gyakorolhatunk rá, majd végezzünk lapockák közé mért ütéseket.

Heimlich-fogás: mai napig megosztó kérdés, hogy hány éves kor felett alkalmazható. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a gyermek testméretének megfelelő lehet, alkalmazzuk megfelelő erővel – de 1 éves kor alatt semmiképp!

Előzd meg a fulladást!

A kisgyermekek úgy ismerkednek a világgal, hogy gyakran a szájukba vesznek dolgokat, kíváncsiságnál- és életkoruknál fogva könnyen és gyorsan bajba kerülnek. A felfedezés vágya természetes dolog, nekünk szülőknek pedig az a feladatunk, elővigyázatossággal megelőzzük a baleseteket. Figyelj oda pár fontos és hasznos dologra: életkorának megfelelő ételekkel etesd gyermeked, aprítsd fel a puha és darabos ételeket, evés közben ne tereld el a figyelmét, és etess nyugodt körülmények között. A gyermek életkorának megfelelő játékai legyenek, és ne legyenek számára elérhető helyen az apró, lenyelhető tárgyak.

Ne légy tehetetlen, jelentkezz a Home-Helpers Baba elsősegély tanfolyamra!

Felkészülhetsz a váratlan, és életveszélyes helyzetekre is! Képzésünk kellő alapossággal, elméleti és gyakorlati oktatással segít magabiztossá válnod, ha gyermekedről van szó! Olvass többet képzésünkről, amely már többszáz szülőt segített a megfelelő és elengedhetetlen baba elsősegély szaktudáshoz!