Nyári programok újra töltve: van élet a táborokon túl!

Ismét hosszúak a nappalok, és nem is kell már az iskolai és egyéb pluszfoglalkozások miatt zsonglőrködni az idővel! Tedd ezt az időszakot tartalmassá és izgalmassá – nem csak a gyerekeknek, hanem az egész családnak! Múltkor már összegyűjtöttük, miket tudtok a kertben játszani, hogy ne unatkozzatok. Ezúttal azt vesszük sorra, hogy milyen egyéb elfoglaltságokat találhattok magatoknak a nyári szünidőre!

Fedezzétek fel a környéket!

Mind ismerjük az érzést, hogy mennyire szeretnénk behatóbban ismerni a települést, ahol élünk, turistának elszegődni még sincs kedvünk. Mit tehetünk ilyenkor? Szervezzünk tematikus kirándulásokat a család legkisebb tagjaival közösen! Legyen egy nap, amit a környék legviccesebb szobrainak felfedezésével töltünk, egy másik, amikor mindenki a kedvenc homlokzatát keresi meg az óvárosban, egy harmadik, amikor a legszebb szökőkutat keresitek, egy negyedik, amikor a legvirágosabb erkélyekre vadásztok! Legyen bármilyen furmányos is a feladvány, közösen jó lesz megoldani, és végre kikerülhetsz a szürke hétköznapokból anélkül, hogy akár a városod is elhagytad volna.

Tanuljatok valamit közösen!

Két hónap nem kevés idő, ennyi idő alatt valami teljesen ismereten felfedezésébe is belefoghattok! Legyen szó egy szuper tánckoreográfiáról, lovaglásról vagy olajfestésről, a közös tanulás összecsiszol benneteket. A közös élményen túl pedig hasznos tudást adhat a kicsinek – vagy mert az életében praktikusan hasznosíthatja, vagy mert feltölti, boldoggá teszi, megtanulja, hogyan tud eredményesen kikapcsolódni.

Váltsatok valóra egy álmot!

Attól függően, mekkora a csemetéd, komolyabb nyári feladatot, akár egy küldetést is rábízhatsz! Szereti az állatokat? Tervezzen saját állatkertet, rajzolja meg és vágja ki papírból az állatokat, másokat gyurmából formázzon meg, hozzájuk legóból készítse el a kifutókat és vezessen ott körbe! Imádja az estimeséket? Írjon maga is egy mesét, készítsen hozzá bábszínházat, figurákat, adja elő a családnak a saját művét! Odavan a filmekért? Írjon egy forgatókönyvet, forgasson a telefonjával egy saját filmet, hagyd, hogy megvágja és tartsatok családi mozit! Rajong a tudományokért? Rendezzetek be egy laborsarkot, ahol sókristályt növeszthet vagy növénygyurmát készíthet!

Szülőként annyi a dolgunk, hogy kikölcsönözzük a könyvtárból a legfontosabb tudnivalókban bővelkedő könyveket, esetenként leülünk a gyerekekkel tervezni, a bonyolult fázisokat közösen elvégezni – utána pedig élvezni a családi műsort! Ezek előnye, hogy a kicsik megtanulnak hosszabb távban is gondolkodni, a kitartásukat és szorgalmukat erősítik, és persze közelebb viheti őket egy lépéssel az álmaik felé!