Kerti játékok tárháza: minőségi idő a gyerekekkel, otthon

Végre beköszöntött a hamisítatlan meleg nyár virágillattal, nyárfák susogásával és kései napnyugtával – az az időszak, amikor a kicsikkel akár az alvásig szabadban tölthetünk el minőségi időt. Annak érdekében, hogy tartalmas közös élményben legyen részetek, összeszedtük a legszuperebb kerti játékokat!

Egy korábbi blogposztunkban már értekeztük róla, hogy milyen a jó játék, ezen kritériumokat tartottuk szem előtt. Kifejezetten olyan alternatívákat válogattunk, amelyek a végtelenségig variálhatók, a gyermekek képzeletét szárnyalásra ösztönzik, megmozgatnak és mégis egyszerűek, letisztultak. Emellett az alábbi gyűjtésben az is hangsúlyos szempont volt, hogy lehetőleg csapatban, családi körben játszható, nem eszközfókuszú játékokat szedjünk össze – elvégre a cél a közös élmény és a családi emlékek gyűjtése. Minden másban mi segítünk. 😉

Engedd, hogy a kicsik részesévé váljanak a hobbidnak!

A kert mérete nagyban meghatározza, milyen játékokban gondolkodhatsz. Ha tágas, nem beépített terek is akadnak, úgy célszerű lehet külön kis területet elkülöníteni a legkisebbeknek, és azon a saját parcellán osztozni vele a te kedvenc hobbidon! Legyen az a paradicsomnevelés, virágoskert gondozás, vagy tündérkert építés, a kicsiknek ugyanakkora élményt jelenthet, mint nekünk. Arról nem is beszélve, milyen jó hatással lehet a fejlődő személyiségükre, hogy ők felelnek valamiért, és már egészen kicsi korukban megtapasztalják, ha valamiért kitartóan dolgoznak, annak szó szerint meglehet a gyümölcse. Az efféle kerti játék a magabiztosságukat, önbizalmukat és a szorgalmukat egyaránt fejlesztheti! A közös, szertartásszerű program pedig olyan élményt adhat, amit még nyugdíjas korukban is visszaidézhetnek a megőszülő csemeték – akkor már a saját gyermekeiknek vagy unokáinak!

Házi Olimpiát a kertbe!

Hullahopp és ugrálókötél, vízipisztollyal célba lövés, karikával célba dobás és még megannyi egyedi, kreatív versenyszám található ki, amelyeken keresztül a család minden tagja összemérheti az ügyességét! A közös vetélkedés és fejlődés segít abban, hogy a kicsik megtanulják élvezni és szeretni a mozgást. Emellett felelős szülőként nekünk is segítséget jelenthet, hogy lássuk, a gyermekünk érdeklődése és ügyessége alapján hogyan érdemes később sportra, egészséges életmódra ösztönöznünk. Arra ügyeljünk mindenképp, hogy mindenkit érjen sikerélmény!

Egy szett krétával a határ a csillagos ég!

Ha zöld gyep és virágmező helyett térkő vagy beton borítja a kerted jó részét, mindenképp szerezz be egy csomag jó minőségű krétát! Nagyszüleink megtanítottak minket az ugróiskolára, de az csak a jéghegy csúcsa! A gyerekek tervezhetnek saját várost vagy szigetet, akadályokkal övezett biciklipályát, csapdákkal tarkított várkastélyt, széttárt szárnnyal repülő sárkány hátán lovagolhatnak, vagy magán a varázsszőnyegen. Szülőként segíthetjük őket a tervezésben, színezésben, integethetünk nekik a várárok túloldaláról – majd hátra dőlhetünk, és csak élvezhetjük, hogy milyen kreatív, ügyes kicsik is a sajátjaink.