Blog 9/10

A hideg és szürke tél után alig várjuk, hogy végre jobbra forduljon az idő és többet lehessünk a szabad levegőn, a felhőtlen öröm mellett azonban – legalább nekünk, felnőtteknek – ügyelni kell a tipikus tavaszi betegségek megelőzésére. Főleg a gyerekek hajlamosak arra, hogy alul-öltözzenek, amikor kinti játékra vagy sétára készülnek, tudni kell azonban, hogy a várva-várt tavaszi napsugarak még erőtlenek, vagyis ilyenkor még...


Életbevágóan fontos! Az elsősegély tanfolyamok elvégzése a szó szoros értelmében véve életmentő lehet, hiszen olyan tudást kaphatunk a jól felkészült oktatóktól, amivel akár tragédiákat is megelőzhetünk. Persze, amikor részt veszünk egy ilyen tanfolyamon, a legtöbben azt reméljük, hogy sosem lesz szükségünk az itt tanultak alkalmazására – annál azonban elképzelni sem lehet rosszabbat, hogy megtörténik a baj, nekünk pedig fogalmunk sincs, hogyan segíthetnénk. 


Sok kisgyerek hajlamos arra, hogy egyik betegségből essen a másikba, főleg akkor, amikor bekerül a bölcsődébe vagy az óvodába. Az esetek többségében csak egyszerű nátháról van szó, azonban jobb félni, mint megijedni, így érdemes felkészülni az olyan komolyabb légúti betegségre, mint amilyen például a krupp. Ez a betegség leggyakrabban a három év alatti gyerekeknél alakul ki, vírus- vagy baktériumfertőzés miatt. A betegség kezdeti szakaszában még nem tűnnek ijesztőnek a tünetek, hiszen általában csak enyhe hurutos köhögés jelentkezik, de van...


Tévedés azt gondolni, hogy azért, mert valaki gyakran vigyázott a kisebb testvérére vagy a szomszéd gyerekeire, már mindent tud a picikről. Helyesebb inkább úgy fogalmazni, hogy az így szerzett rutin tökéletes alapot szolgáltat az építkezéshez, önállóan azonban semmiképpen sem elegendő, hiszen számtalan váratlan helyzet adódhat. 


A bébiszitterek, de legfőképp az au-pair, mother’s help munkát végzők tisztában vannak vele, hogy a gyerekek mellett sokszor a házimunka elvégzése is feladataik közé tartozik a munkaadó családnál. Természetesen megállapodás kérdése, hogy mit vállalunk el a családnál, azonban vannak olyan helyzetek, amikor igazán hasznos, ha van házvezetési ismeretünk, vagy gyakorlatunk. 


Itt a lehetőség, hogy bébiszitterként/au pairként dolgozz a nyáron! Ha a nyári szünet hallatán Neked sem csak az édes semmittevés jut eszedbe, hanem azon kezded törni a fejed, milyen munkát vállalhatnál ebben a sok szülőnek fejtörést okozó időszakban, remek hírünk van! Itt a remek alkalom, hogy elvégezz egy bébiszitter tanfolyamot, így már nyárra a zsebedben lehet az a papír, amivel könnyen elhelyezkedhetsz bébiszitterként vagy au pairként itthon, vagy akár külföldön is.


A kisgyerekeknek fogalmuk sincs arról, milyen sok kórokozóval találkozhatnak a padlón kúszva, ahogy arról sem, hogy milyen fontos a rendszeres kézmosás, főleg étkezés előtt. Bébiszitterként a higiéniára is fokozott figyelmet kell fordítani, hiszen ezzel is vigyázunk a gyerekek egészségére. Amikor ránk bíznak egy gyereket, tulajdonképpen a második anyukájukká válunk, ezért a mi feladatunk az, hogy gondoskodjunk az őket körülvevő tisztaságról és a személyi higiéniáról.


Az állam egyre jobban kivonul az idősek gondozásának feladatából. Egyre nehezebb gondozásra szoruló szüleink számára idős-otthont találni. A férőhely kevés, a havi díjak irtózatosan magasak, ráadásul vannak olyan helyek, ahol egyösszegű befizetéssel kell megváltanunk a bentlakást. Ez akár több millió forintot is jelenthet, vagy a szülők lakásának leadását.