Blog 7/9

Van, aki folyamatosan szeretné bővíteni az ismereteit, ám azt felnőttként már nem is olyan könnyű kivitelezni, hiszen munka és család mellett nehéz még egy kurzust is beilleszteni a tennivalók sorába. Másokat a munkahelyük ösztönöz arra, hogy szélesítsék a látókörüket, de szép számmal akadnak olyanok is, akiket az élet kényszerít arra, hogy új szakmát tanuljanak. 


Még ma is - mikor a legtöbb embernek már a "kezéhez nőtt" a telefonja - sokan vannak azok, akik szerint ördögtől való találmány a tablet, a világháló és az okostelefon, mások viszont majd' kicsattannak a büszkeségtől, mert az óvodás korú gyerekük előbb megtanultak a neten szörfözni, mint cipőt kötni. Akár tetszik, akár nem, a most felnövekvő gyerekek számára teljesen természetes használati tárggyá váltak a legújabb technikai eszközök, ezért is illetik őket a "digitális generáció" elnevezéssel. 


Amikor hideg van, vagy szakad az eső, szobafogságra kényszerülünk és nehéz kitalálni, mivel üssük el az időt, főleg ha már átlapoztuk a kedvenc mesekönyveket, eleget gyurmáztunk és a plüssállatokat is megetettük. Ilyenkor jöhet a fejtörés, hogy mivel tehetjük szórakoztatóvá a négy fal között töltött időt, lehetőleg anélkül, hogy a tévé vagy a tablet elé ültetnénk a gyerekeket. Íme néhány bevált tipp! 


A tüsszögésről, az orrfolyásról és a köhögésről a hidegebb hónapok közeledtével mindenkinek a megfázás jut eszébe, már csak azért is, mert a levegőben szálló pollenek mértéke rohamosan visszaesett. Igen ám, de nem csak a pollenekre lehetünk allergiásak! Mennyivel egyszerűbb lenne az allergiások élete, ha csak a pollenek okoznának számukra kellemetlenségeket…


A szabadban töltött vidám perceket igencsak beárnyékolhatják a körülöttünk zsongó szúnyogok, darazsak és méhek, ami viszont ennél is rosszabb, ha meg is csípnek. Jó, ha felkészülünk az ilyen esetekre, a gyerekek ugyanis nem csak a fájdalomtól szenvedhetnek, hanem meg is ijedhetnek.A hangyák és a szúnyogok csípése nem is olyan vészes, bár ezek sem kellemesek. A darazsak és a méhek fullánkja azonban kimondottan fájdalmas sebet ejthet, nem beszélve arról, hogy akár allergiás reakciót is kiválthat...


Ma már - nagyon helyesen - fontosnak tartják az általános iskolákban, hogy a gyerekek megtanuljanak úszni. A szülők ennek minden bizonnyal örülnek, ám a kicsik közül nem mindenki lelkes. Akárhogy is tiltakoznak a gyerekek, jobb, ha tapasztalt szakemberre bízzuk az úszásoktatást és nem mi próbálkozunk vele, hiába tűnik úgy külső szemlélőként, hogy nem nagy kunszt úszni tanítani a gyerekeket - a látszat ugyanis csal, és ez tényleg életbevágó lehet!


Mind a megbízókban, mind a bébiszitterként munkába állókban felmerül az a gyakori kérdés, hogy pontosan mi tartozik a bébiszitterek feladatai közé. Ahogy a többi munkakörnél, ennél is érdemes előre rögzíteni a szerződésben, hogy a jelentkező mit vállal el, s hogy mit várhatnak el tőle a munkaadói. Ezúttal a bébiszitterekre váró feladatok labirintusában segítünk eligazodni. 


Február 14-én, azaz Bálint napja világszerte sokak szívét megdobogtatja. Persze szép számmal akadnak olyanok is, akik hallani sem akarnak róla, szerintünk viszont jó, hogy adódik még egy alkalom az évben, ami kicsit kizökkent a szürke hétköznapokból. A Valentin nap amúgy nem csak a szerelmesek, hanem a barátok ünnepe is, ilyenkor bárkinek a tudtára adhatjuk, hogy fontos nekünk, aki közel áll hozzánk.