Blog 4/10

Amikor kisbaba érkezik a családba, a megszokottnál is fontosabbá válik a sterilizálás, a fertőtlenítés: a cumikkal és cumisüvegekkel kezdődik a sor, aztán a tányérkák és evőeszközökkel folytatódik. A játékok tisztán tartására is érdemes gondot fordítani, függetlenül attól, hány éves gyerek használja azokat rendszeresen!


Az, hogy egy gyerek figyelme mennyi ideig tartható fenn, egyrészt függ az életkortól, másrészt a személyes adottságtól. A szülők - és sokszor a pedagógusok - elvárásai sokszor túlszárnyalják a realitást, és úgy gondolják, a gyerekükkel valami “nem stimmel”.


Babysitterként, Au pairként, házvezetőként vagy idősgondozóként a nálunk végzett hallgatók közül is sokan vállaltak munkát az Egyesült Királyságban, a tavalyi év végéig zökkenőmentesen. 2021. január 1-jétől - a Brexit következtében - jóval komplikáltabbá válik a helyzet, akár tanulni, akár dolgozni indulnál Angliába.



A kisgyerekes szülők többsége az őszi-téli időszakban mindig kiemelt figyelmet fordít arra, hogy immunerősítőkkel segítse a gyerekek szervezetét, ha gyakran összeszednek és hazavisznek valamilyen fertőzést az oviból vagy a suliból. 


A szeretet ünnepéhez közeledvén, a ráhangolódás részeként sokan díszbe öltöztetik a lakást, fényfüzérek kerülnek az ablakokba, erkélyekre, utcafrontokra. Az adventi naptárban egyre több a nyitott ablakocska, az adventi koszorún pedig a sorra meggyújtott gyertyák tanúskodnak arról, hogy már csak néhány nap és jön a karácsony.


A mondás szerint a kés, a villa és az olló nem gyerek kezébe való, ez utóbbival azonban legkésőbb óvodás korában minden kicsi közelebbi kapcsolatba kerül. Az első találkozás nem minden esetben problémamentes, vannak gyerekek, akik küzdelmesebben tanulják meg az olló használatát - most ehhez nyújtunk segítséget!


Az idei tanév sok szempontból különösen indult, a kisebb-nagyobb nehézségek ellenére a szülők többsége mégis úgy érezheti, a gyerekek sínen vannak, mindenki teszi a dolgát a hétköznapokon. Igen ám, de mi van akkor, ha mi nem tartozunk a szülők többségéhez, és a reggeli óvodába/iskolába indulás kész katasztrófa?